miercuri, 16 iulie 2008

despre dumnezeu - o precizare


cineva m-a intrebat azi daca eu cred sau nu in Dumnezeu. asta pentru ca din ce am scris lately, zice acea persoana, se pare ca nu cred.
un prim raspuns pentru "acea persoana" : ok dar de ce ar trebui sa iti pese tie in ce cred sau nu cred eu? faci parte dintr-o secta care aduna bietii necredinciosi? in plus daca nu cred ce se intampla? si daca cred ce? conteaza? te afecteaza cu ceva? nop.
ia sa ne vedem cu totii de credinta noastra si sa ii lasam pe ceilalti in pace

acum ca ne-am amuzat o lamurire mai mult pentru mine : din moment ce ma preocupa dumnezeu si imi pun intrebari inseamna ca e ceva acolo. nu de alta dar extraterestrii de exemplu nu ma preocupa asa tare. altfel m-am definit tot timpul ca fiind agnostica - ce inseamna asta?
sa va ajut : deschidem google.ro tastam agnostic si intram pe wikipedia ca tot omul
ce scrie acolo despre? iaca asta:

Agnosticismul e concepţia filozofică potrivit căreia adevărul anumitor afirmaţii, mai ales afirmaţii teologice privind existenţa unui Dumnezeu sau a unor zei, este fie necunoscut fie imposibil de aflat. Termenul agnostic a fost creat de Thomas Henry Huxley în 1869 şi este folosit şi pentru descrierea celor neconvinşi de existenţa zeităţilor sau altor aspecte religioase. Cuvântul agnostic provine din greacă, compus din particula a (fără) şi gnosis (cunoaştere). Agnosticismul nu trebuie confundat cu poziţia opusă, gnosticismul.

Agnosticii pot afirma fie că nu este posibil să existe cunoaştere spirituală, fie ca ei, personal, nu dispun de o asemenea cunoaştere. În ambele cazuri este expus scepticism faţă de doctrinele religioase.

Deiştii şi ateiştii afirmă fie că există, fie că nu există Dumnezeu. Agnosticii declară însă că nimeni nu poate şti dacă Dumnezeu există sau nu.

Atitudinea acelora care preferă să nu se pronunţe asupra problemelor care nu intră în câmpul datelor experienţei.

Termenul a luat naştere în ambientul pozitivismului.

Deşi nu neagă existenţa lui Dumnezeu, agnosticismul spune că Dumnezeu nu poate fi cunoscut, iar existenţa lui nu poate fi probată (demonstrată).

gata ne-am lamurit?
eu cred ca exista ceva mai presus de orice insa acel ceva nu e ce invoca azi un tip la posta pentru ca a stat degeaba la coada si nu este ceva la care ne ducem fuga cand avem o problema. e mai mult de atat.
in ultima vreme insa ma fascineaza dumnezeu privit din perspectiva altora - imi pare un concept cu atat de multe intelesuri cati oameni sunt si imi place sa il descompun ca sa-i caut esenta. cam atat.



EDITH PIAF - MILORD

poza :
Freedom by ~tyt2000

2 comentarii:

Anonim spunea...

da? :) pai dc iti place, uite si aici:


Obisnuitele intrebari(de zei si de noi)- http://aprozarnet.com/?p=18

Punctul albastru dintr-o unda de lumina — http://aprozarnet.com/?p=437

Anonim spunea...

Tu faci parte din categoria de oameni care sta intotdeuna undeva la mijloc, si careia nu-i plac extremele...

Oricum piesa lui Edith e superba...