joi, 10 decembrie 2009

timişoara

mâine fac bagajele şi plec cu Diana Iepure într-o vacanţă de două zile în vizită la cenaclul Pavel Dan. Diana va citi poezie şi îşi va prezenta cartea apărută în Stare de Urgenţă iar eu voi prezenta Revista la Plic - şi sper să iasă lucruri frumoase din această prezentare. Acolo ne aşteaptă deja 4 timişoreni abia abia întorşi de la Chişinău împreună cu artistul Ghenadie Popescu şi tânăra poetă Natalia Graur. Va fi o ocazie să aflu cum li s-a părut vizita şi să vad dacă am cîştigat pariul cu Alex Potcoavă - dacă s-a îndrăgostit de Chişinău aşa cum i-am prezis. Tot mâine ar trebui să intre în tipar ultimul număr dublu din SdU care are o carte absolut grozavă înăuntru :)
miroase a iarnă în Bucureşti dar şi a tristeţe şi singurătate. O femeie se aproprie ieri de mine şi mă întreabă dacă aştept de mult autobuzul 301. Îi spun ca nu-l aştept pe acela şi începe o conversaţie- îmi spune că a mers o oră cu tramvaiul şi că e aşa greu să stai o oră fără să vorbeşti cu nimeni, fără să ai contact uman. Teama de singurătate. Apoi urc în autobuz şi o altă femeie stă într-un colţ şi plănge. O privesc pur şi simplu fără să-mi dau seama de ce şi atunci când mă descoperă mă ruşinez - mă gândesc că îi violez intimitatea şi atunci pornesc spre celălalt capăt al autobuzului.
Se aproprie sărbătorile de iarnă, anul trecut eram la Chişinău şi era totul altfel. Crăciunul, ceva care nu mai ştiu ce mai înseamnă în ziua de azi.


Şi pentru că la Timişoara mă aşteaptă Moni şi ea cînd a fost în Bucureşti m-a întrebat de leapşa pe care mi-a propus-o iaca mai jos răspunsurile mele. Eu o dau mai departe Dianei Iepure, Cătălinei Bălan, Anei-Maria Spînu şi lui Mihail Vakulovski :)

1. Ce vîrstă ţi-ai da dacă nu ai şti cîţi ani ai?
Depinde de context, deşi am uneori momente de maximă înţelepciune :) iar alteori fac nişte tâmpenii incredibile. Oricum aş avea undeva între 0 şi 60 :P.

2. Ce e mai rău, să eşuezi sau să nu încerci?
Mă întreb dacă cineva va răspunde preferă să nu încerce. Normal ca să nu încerci e o porcărie. Şi până la urmă ce e eşecul? O chestie care îţi dă o stare neplăcuta ceva timp şi apoi ai şi uitat , în timp ce încercarea e o aventură fabuloasă.

3. Dacă viaţa e atît de scurtă, de ce facem atît de multe lucruri care nu ne plac şi nu facem atîtea lucruri care ne plac?
Habar nu am, eu spre exemplu am atituditudini destul de contradictorii faţă de tot ce mă înconjoară şi faţă de lucrurile pe care le fac. Azi urăsc să fac o chestie, mâine imi place foarte mult, aşa că în cazul meu depinde mult de starea interioară toată povestea. Altfel banuiesc că în general oamenii fac chestii care nu le plac pentru a se putea întreţine.

4. Cînd ţi se pare că s-a vorbit şi s-a făcut tot ce era de vorbit şi de făcut, ţi se pare că s-a vorbit mai mult decît s-a făcut?
Eu sunt mai degrabă o fire contemplativă. Mie nu mi se va părea niciodată ca s-a vorbit prea mult... Pe de alta parte atunci când am ceva concret de făcut nu-mi place să lucrez alături de alţi contemplativi ca si mine. Când e ceva serios vreau acţiune :D

5. Dacă moneda naţională ar fi “fericirea”, cît de bogată ai fi?
M-am întrebat exact acu ce e fericirea şi pentru că nu am ştiut să raspund am căutat-o în dex. Acolo zice „FERICÍRE, fericiri, s.f. Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină” . Eu sunt un om păcătos, dar poate că aş putea cumpăra o sticlă de apă şi o bucată de pâine.

6. Care este lucrul pe care ai vrea să-l vezi cel mai schimbat la oameni?
Când eram în liceu aveam o colegă care ne era tuturor foarte antipatică pentru că vorbea foarte pe şleau mereu şi într-un fel frust, aproape agresiv. Eu însă îmi imaginam că ea este foarte norocoasă pentru că la felul ei de a fi cu siguranţă nu adună în jurul ei decât oameni care o apreciază cu adevărat. Dacă e să mă gândesc acum, eu cel mai mult apreciez trei calităţi la un om: bunătatea, sinceritatea şi curajul. Aşa că asta aş vrea să se regăsească în fiecare. Şi şi în mine.

7. Faci ceea ce ai visat să faci sau faci ceea ce faci numai pentru că împrejurările te-au adus aici?
Până în liceu nu mai ţin minte dacă visam să ajung undeva. În clasa a 12-a am visat să mă fac actriţă şi îmi doream teribil de mult lucrul acesta dar apoi am picat la admitere. Şi am fost uşor tristă atunci dar acum nu-mi mai pasă mai ales după ce una din prietenele mele cele mai bune a terminat facultatea aia. Sunt unde sunt acum, fac ce fac acum şi sincer cred foarte mult că în viaţă mereu ajungi nu unde vrei ci unde trebuie, adică unde ţi-e scris.

8. Dacă media de viaţă ar fi de doar 40 de ani, ţi-ai trăi viaţa diferit?
Nu cred. Eu m-am aruncat cu capul înainte în foarte multe chestii mereu şi aproape mereu am făcut ce am vrut. Iar regretele pe care le am nu sunt legate de speranţa mea de viaţă.

9. Eşti mai preocupată să faci lucrurile cum trebuie, sau lucrurile care trebuie?
Habar nu am, eu fac ce vine de făcut sau ce vreau să fac aşa cum îmi vine să fac.

10. Dacă ar trebui să oferi un singur sfat unui copil despre viaţă, care ar fi acela?
Complicat...

11. Ce-ai prefera să fii: un geniu stresat sau un prost fericit?
Eu aş vrea să fiu un bufon la o curte regală.

12. Ce-ai alege între a pierde toate amintirile de pînă acum sau a nu mai fi capabil să-ţi faci altele?
Eu imi pretuiesc amintirile şi sper să adun multe altele în continuare. Dar la întrebarea asta clar răspund să râmîn cu cele de acum. Asta pentru că ele îl includ şi pe tatăl meu.

13. Îţi mai aduci aminte momentul acela de acum 5 ani cînd erai extrem de nervos şi nefericit? Mai are importanţă acum?

În 2004 terminam liceul si începeam 2 facultăţi pe care le cam detestam. Apoi am cunoscut foarte mulţi oameni frumoşi şi capabili şi am învăţat o grămadă de lucruri, le-am terminat pe ambele aşa că nu mai are nici o importanţă starea mea de acum 5 ani.

14. Care este cea mai fericită amintirile a ta din copilărie? Ce-o face atît de specială?
Păi tot ce îmi amintesc legat de copilăria mea e frumos şi mă face fericită. Iar dacă a fost să fie ceva care nu era frumos atunci clar nu mai îmi amintesc ce şi cum.

15. Dacă ai cîştiga un milion de dolari, ai renunţa la ce faci acum?
Nu. Dar ar fi ideal să cîştig. Mi s-a citit în stele că sunt un om care greu îşi va găsi un job care să-i aducă bani.

16. Cînd a fost ultima oară cînd te-ai aruncat cu capul înainte în ceva din ce credeai cu tot sufletul, deşi toţi te sfătuiau să nu încerci?
Sincer eu am cunoscut numai oameni care mi-au susţinut nebuniile aşa că din perspectiva asta sunt un om norocos. Altfel mulţi din prietenii mei se întreabă ce caut la Chişinău, de ce nu stau naibii acasă :)

17. Cînd a fost ultima oară cînd ţi-au auzit sunetul propriei respiraţii?

Ah, eu am aşa o obsesie pentru respiraţie, ca o acţiune care ne leagă pe noi toţi fără voia noastră. Eu respir zilnic acelaşi aer cu mii de alţi oameni şi chestia asta o văd ca o dizolvare. Altfel respiraţia nu am cum să nu mi-o aud la cât fumez :D

18. Care este lucrul pe care ţi-ai dorit întotdeauna să-l faci şi nu l-ai făcut?
Să nasc un copil.

19. Care este lucru pe care-l faci mai bine decît toţi ceilalţi pe care-i cunoşti?
Mă consum teribil din orice pentru că în orice fac sau în orice acţiune la care contribui pun o parte din mine şi din cauza asta devin aproape obsedată ca acel lucru să fie în regulă . E de bine asta? E de rău? Nici eu nu îmi dau seama

Un comentariu:

fotograf nunti ema spunea...

Care este lucrul pe care ţi-ai dorit întotdeauna să-l faci şi nu l-ai făcut?
Să nasc un copil.