miercuri, 16 decembrie 2009

...

"Înainte de a ieşi din sinagogă, scoase la întâmplare o carte din raft, o deschise şi aruncă o privire în ea, aşa cum făcea taică-său când, aflat la strâmtoare, căuta o cale de ieşire. Iaşa ţinea în mână Cărările veşnice de Rabi Iehuda Low. Îl izbi imediat un verset din Biblie: "Închide ochii pentru a nu vedea răul..." urmat de o tâlcuire din Ghemara: "Bărbat este acela care nu se uită la scalda femeilor". Iaşa îşi tălmăci anevoie cuvintele ebraice. Ce vrea să spună Biblia? Că trebuie să fii stăpân pe tine. Dacă nu te uiţi ocoleşti ispita şi izbuteşti să nu cazi în păcat. Când, dimpotrivă, nu te înfrânezi, ajungi să încalci Decalogul. Iaşa deschise cartea rabinului Low la o pagină care-i oferea leacul frământărilor sale. Puse cartea la loc. După o clipă o scoase din nou şi îi sărută cotorul. Cartea îl învăţase ceva, îi arătase o ieşire, deşi deloc uşoară. Cărţile laice nu-i cereau nimic. Din partea lor Iaşa putea să fure şi să omoare." (Isaac Bashevis-Singer - Scamatorul din Lublin, ed Casa Şcoalelor 1995)

joi, 10 decembrie 2009

timişoara

mâine fac bagajele şi plec cu Diana Iepure într-o vacanţă de două zile în vizită la cenaclul Pavel Dan. Diana va citi poezie şi îşi va prezenta cartea apărută în Stare de Urgenţă iar eu voi prezenta Revista la Plic - şi sper să iasă lucruri frumoase din această prezentare. Acolo ne aşteaptă deja 4 timişoreni abia abia întorşi de la Chişinău împreună cu artistul Ghenadie Popescu şi tânăra poetă Natalia Graur. Va fi o ocazie să aflu cum li s-a părut vizita şi să vad dacă am cîştigat pariul cu Alex Potcoavă - dacă s-a îndrăgostit de Chişinău aşa cum i-am prezis. Tot mâine ar trebui să intre în tipar ultimul număr dublu din SdU care are o carte absolut grozavă înăuntru :)
miroase a iarnă în Bucureşti dar şi a tristeţe şi singurătate. O femeie se aproprie ieri de mine şi mă întreabă dacă aştept de mult autobuzul 301. Îi spun ca nu-l aştept pe acela şi începe o conversaţie- îmi spune că a mers o oră cu tramvaiul şi că e aşa greu să stai o oră fără să vorbeşti cu nimeni, fără să ai contact uman. Teama de singurătate. Apoi urc în autobuz şi o altă femeie stă într-un colţ şi plănge. O privesc pur şi simplu fără să-mi dau seama de ce şi atunci când mă descoperă mă ruşinez - mă gândesc că îi violez intimitatea şi atunci pornesc spre celălalt capăt al autobuzului.
Se aproprie sărbătorile de iarnă, anul trecut eram la Chişinău şi era totul altfel. Crăciunul, ceva care nu mai ştiu ce mai înseamnă în ziua de azi.


Şi pentru că la Timişoara mă aşteaptă Moni şi ea cînd a fost în Bucureşti m-a întrebat de leapşa pe care mi-a propus-o iaca mai jos răspunsurile mele. Eu o dau mai departe Dianei Iepure, Cătălinei Bălan, Anei-Maria Spînu şi lui Mihail Vakulovski :)

1. Ce vîrstă ţi-ai da dacă nu ai şti cîţi ani ai?
Depinde de context, deşi am uneori momente de maximă înţelepciune :) iar alteori fac nişte tâmpenii incredibile. Oricum aş avea undeva între 0 şi 60 :P.

2. Ce e mai rău, să eşuezi sau să nu încerci?
Mă întreb dacă cineva va răspunde preferă să nu încerce. Normal ca să nu încerci e o porcărie. Şi până la urmă ce e eşecul? O chestie care îţi dă o stare neplăcuta ceva timp şi apoi ai şi uitat , în timp ce încercarea e o aventură fabuloasă.

3. Dacă viaţa e atît de scurtă, de ce facem atît de multe lucruri care nu ne plac şi nu facem atîtea lucruri care ne plac?
Habar nu am, eu spre exemplu am atituditudini destul de contradictorii faţă de tot ce mă înconjoară şi faţă de lucrurile pe care le fac. Azi urăsc să fac o chestie, mâine imi place foarte mult, aşa că în cazul meu depinde mult de starea interioară toată povestea. Altfel banuiesc că în general oamenii fac chestii care nu le plac pentru a se putea întreţine.

4. Cînd ţi se pare că s-a vorbit şi s-a făcut tot ce era de vorbit şi de făcut, ţi se pare că s-a vorbit mai mult decît s-a făcut?
Eu sunt mai degrabă o fire contemplativă. Mie nu mi se va părea niciodată ca s-a vorbit prea mult... Pe de alta parte atunci când am ceva concret de făcut nu-mi place să lucrez alături de alţi contemplativi ca si mine. Când e ceva serios vreau acţiune :D

5. Dacă moneda naţională ar fi “fericirea”, cît de bogată ai fi?
M-am întrebat exact acu ce e fericirea şi pentru că nu am ştiut să raspund am căutat-o în dex. Acolo zice „FERICÍRE, fericiri, s.f. Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină” . Eu sunt un om păcătos, dar poate că aş putea cumpăra o sticlă de apă şi o bucată de pâine.

6. Care este lucrul pe care ai vrea să-l vezi cel mai schimbat la oameni?
Când eram în liceu aveam o colegă care ne era tuturor foarte antipatică pentru că vorbea foarte pe şleau mereu şi într-un fel frust, aproape agresiv. Eu însă îmi imaginam că ea este foarte norocoasă pentru că la felul ei de a fi cu siguranţă nu adună în jurul ei decât oameni care o apreciază cu adevărat. Dacă e să mă gândesc acum, eu cel mai mult apreciez trei calităţi la un om: bunătatea, sinceritatea şi curajul. Aşa că asta aş vrea să se regăsească în fiecare. Şi şi în mine.

7. Faci ceea ce ai visat să faci sau faci ceea ce faci numai pentru că împrejurările te-au adus aici?
Până în liceu nu mai ţin minte dacă visam să ajung undeva. În clasa a 12-a am visat să mă fac actriţă şi îmi doream teribil de mult lucrul acesta dar apoi am picat la admitere. Şi am fost uşor tristă atunci dar acum nu-mi mai pasă mai ales după ce una din prietenele mele cele mai bune a terminat facultatea aia. Sunt unde sunt acum, fac ce fac acum şi sincer cred foarte mult că în viaţă mereu ajungi nu unde vrei ci unde trebuie, adică unde ţi-e scris.

8. Dacă media de viaţă ar fi de doar 40 de ani, ţi-ai trăi viaţa diferit?
Nu cred. Eu m-am aruncat cu capul înainte în foarte multe chestii mereu şi aproape mereu am făcut ce am vrut. Iar regretele pe care le am nu sunt legate de speranţa mea de viaţă.

9. Eşti mai preocupată să faci lucrurile cum trebuie, sau lucrurile care trebuie?
Habar nu am, eu fac ce vine de făcut sau ce vreau să fac aşa cum îmi vine să fac.

10. Dacă ar trebui să oferi un singur sfat unui copil despre viaţă, care ar fi acela?
Complicat...

11. Ce-ai prefera să fii: un geniu stresat sau un prost fericit?
Eu aş vrea să fiu un bufon la o curte regală.

12. Ce-ai alege între a pierde toate amintirile de pînă acum sau a nu mai fi capabil să-ţi faci altele?
Eu imi pretuiesc amintirile şi sper să adun multe altele în continuare. Dar la întrebarea asta clar răspund să râmîn cu cele de acum. Asta pentru că ele îl includ şi pe tatăl meu.

13. Îţi mai aduci aminte momentul acela de acum 5 ani cînd erai extrem de nervos şi nefericit? Mai are importanţă acum?

În 2004 terminam liceul si începeam 2 facultăţi pe care le cam detestam. Apoi am cunoscut foarte mulţi oameni frumoşi şi capabili şi am învăţat o grămadă de lucruri, le-am terminat pe ambele aşa că nu mai are nici o importanţă starea mea de acum 5 ani.

14. Care este cea mai fericită amintirile a ta din copilărie? Ce-o face atît de specială?
Păi tot ce îmi amintesc legat de copilăria mea e frumos şi mă face fericită. Iar dacă a fost să fie ceva care nu era frumos atunci clar nu mai îmi amintesc ce şi cum.

15. Dacă ai cîştiga un milion de dolari, ai renunţa la ce faci acum?
Nu. Dar ar fi ideal să cîştig. Mi s-a citit în stele că sunt un om care greu îşi va găsi un job care să-i aducă bani.

16. Cînd a fost ultima oară cînd te-ai aruncat cu capul înainte în ceva din ce credeai cu tot sufletul, deşi toţi te sfătuiau să nu încerci?
Sincer eu am cunoscut numai oameni care mi-au susţinut nebuniile aşa că din perspectiva asta sunt un om norocos. Altfel mulţi din prietenii mei se întreabă ce caut la Chişinău, de ce nu stau naibii acasă :)

17. Cînd a fost ultima oară cînd ţi-au auzit sunetul propriei respiraţii?

Ah, eu am aşa o obsesie pentru respiraţie, ca o acţiune care ne leagă pe noi toţi fără voia noastră. Eu respir zilnic acelaşi aer cu mii de alţi oameni şi chestia asta o văd ca o dizolvare. Altfel respiraţia nu am cum să nu mi-o aud la cât fumez :D

18. Care este lucrul pe care ţi-ai dorit întotdeauna să-l faci şi nu l-ai făcut?
Să nasc un copil.

19. Care este lucru pe care-l faci mai bine decît toţi ceilalţi pe care-i cunoşti?
Mă consum teribil din orice pentru că în orice fac sau în orice acţiune la care contribui pun o parte din mine şi din cauza asta devin aproape obsedată ca acel lucru să fie în regulă . E de bine asta? E de rău? Nici eu nu îmi dau seama

miercuri, 2 decembrie 2009

Revista la PLIC la POETICILE COTIDIANULUI / joi 3 decembrie / ora 19.00



Joi, 3 decembrie, de la ora 19.00
Otherside (după colţ de Expirat)
Strada str. Brezoianu, nr. 4
Editia 114 din
Poeticile Cotidianului
Sezonul X
îți propune
Taușance & Residend Poet
+
Revista la PLIC cu Asociaţia Oberliht (Republica Moldova)

Seara de poetici se anunţă foarte încărcată. Tăuşance, poetul pentru care poezia se citeşte şi se spune şi nu se publică, Andrei Ruse, un scriitor pentru care poezia şi romanul ies de pe hârtie și agaţă zonele video și nu numai și o nouă revistă de la Chișinău vor fi în Otherside pentru a se întâlni cu publicul bucureştean.
Un eveniment prezentat de Răzvan Ţupa.
www.poetica.rocultura.ro

Revista la PLIC este cel mai nou proiect al Asociatiei Oberliht. Impreuna cu Asociaţia Hyde Park, Grupul literar Human Zone, Revista Tiuk si artişti din Republica Moldova, România, Croaţia şi Ucraina vă propunem cea mai proaspătă şi speram nonconformistă revistă din Republica Moldova.

suplimente: HUMAN ZONE / HYDE PARK / OBERLIHT / TIUK

contributii PLIC: Michele BRESSAN, Ion BUZU, Alexandru CIUBOTARIU, Andrei GAMART, Bogdan GIBOVAN, Nicu ILFOVEANU, INTERVENTII3 DVD, Sanja IVEKOVIC, Vadim LUNGUL, Igor MOCANU & Sanda WATT, Dan PERJOVSCHI, Crisitana RADU, R.E.P. (Spatiu Experimental Revolutionar), Alexandru VAKULOVSKI

autori: Constantin ACOSMEI, Savatie BASTOVOI, Dumitru BADITA, Mihai BENIUC, Iosif BRODSKI, Aureliu BUSUIOC, Leo BUTNARU, Oleg CARP, Irina CHIRICA, Alex COSMESCU, Dumitru CRUDU, George DAMIAN, Pavel DARIE, Luca DINULESCU, Danil FAIZOV, Andrei GAMARŢ, Vlad GATMAN, Nikolai GOGOL, Bogdan IANCU, Pyotr MAMONOV, Silvia MITRICIOAEI, Igor MOCANU, Dan NICU, Hose PABLO, Ghenadie POPESCU, Cristiana RADU, Stefan RUSU, Vladimir SOROKIN, Ana-Maria SPINU, Andreea TOMA, Parascovia TOPADA, Vadim TZIGANASJ, Razvan TUPA, Vlad TVETOV, Vladimir US, Alexandru VAKULOVSKI, Mihail VAKULOVSKI, Vadim VASILIU, Gheorghe VASLUIAN, Daria VLAS


Revista la PLIC este o publicaţie cu caracter interdisciplinar şi experimental care îşi propune să reflecte tendinţele artistice şi literare ale tinerilor din Republica Moldova şi totodată să răspundă într-un mod potrivit cititorului tînăr.
La baza sa se află principiul partajării colective a cunoştinţelor şi experienţei atît de semnificative pentru formarea unui discurs critic în sînul unui sistem corupt în plină expansiune. Marcat de politici populiste, provocări şi abuzuri, acesta marginalizează din ce în ce mai mult rolul unor platforme publice de exprimare liberă şi comunicare, descurajînd atitudinea civică în favoarea inducerii unor atitudini caracteristice consumatorilor fideli şi obedienţi.
Revista la PLIC stimulează comunicarea între diverse grupuri de creatori dar şi între exponenţi ai altor domenii precum sînt sociologia, antropologia, arhitectura şi urbanismul, politologia, economia şi altele, insistînd pe rolul şi importanţa artei într-o societate multiculturală ce se confruntă cu provocările unei lumi din ce în ce mai globalizate.
Identificarea, punerea în discuţie şi vizualizarea creativă a unor procese sociale importante constituie centrul redacţional de atenţie, astfel încurajîndu-se luarea de poziţie şi atitudine activă din partea autorilor dar şi întelegerea artei în sensul activ, drept mediu, care ar fi capabil să producă scurt-circuite în cadrul unei societăţi fragmentate din punct de vedere politic şi subdezvoltate din punct de vedere economic, precum şi să provoace atenţia cititorului/publicului, oferindu-i noi piste şi perspective de interpretare a cotidianului.
Revista la PLIC nu este doar o publicaţie tipărită – ea se vrea un generator de evenimente (lansări, recitaluri, expoziţii, etc.) care vor permite publicului să participe la configurarea caracterului său.
Vladimir Us
http://www.oberliht.org.md